Уџбеник Иконописа

Симболи на иконама

Икона је пуна симбола, може се слободно рећи да је на икони све симболично почевши од злата па преко облика, композиције и боје одеће до самог начина на који се икона слика.

Злато као симбол на икони

Најупечатљивије на икони је злато.Људи мисле да се иконе позлаћују ради луксуза и то им се чини (по њиховој логици) супростављено скромности коју проповеда Црква.Иконе се непозлаћују из луксуза.Злато је на икони најприметнији и један од најважнијих симбола.
Симболише истину.Истина се не мења, увек је иста усвим животним околностима и свим условима попут злата које немења ни своја својства нити изглед било да је у ватри или води.

Одежда Господа

Господ Исус Христос је скоро увек представљен у црвено-плавој одећи.Свака боја најпре асоцира на оно што је у природи те боје а касније асоцира и на све оно што се за то везује.Пример, црвена боја, прво човека асоцира на крв, крв се везује за телесност и агресивност.Плава боја асоцира на небо (питајте дете шта је црвене боје а шта плаве, рећи ће вам крв односно небо).Небо човека асоцира на духовни свет.Управо то симболише и црвено-плава одежда Господа Христа.Црвена његову телесност односно човечанску природу, а плава божанску природу.

Натпис на ореолу

Натписи на иконама представљају скраћенице .Реч „О ΩN“ значи "Ја сам онај који јесам" и појављује се на ореолу Христа и указује да је управо Он онај Бог који се јавио Мојсију у несагоривој купини.

"Обрнута перспектива"

 

Једна од карактеристика икона је одсуство перспективе, односно постојање неправилне (без утврђених законитости) перспективе, коју многи (не сасвим тачно) називају обрнутом.Мада оваква перспективу наизглед делује обрнуто, уствари није, јер да би се могла тако назвати треба да следи одређене (обрнуте) законитости,али није тако.Један од разлога ове "чудне" перспективе је то што циљ иконе није да тачно (попут сликара реалиста и импресиониста) створи илузију простора на икони.
Икона немари за "природне законитости" перспективе, она жели да проникне у суштину догађаја који приказује.

Приказ свих догађаја на отвореном

На икони се догађај слика увек као да се одиграо напољу (иако се историјски десио у затвореном простору).У том случају се слика тканина пребачена преко грађевине, што је знак да се догађај одиграо унутар ње.