Уџбеник Иконописа

Слојеви иконе
Свака слика састоји се из више главних делова.Обавезни су: носиоц и бојени слој.Поред ових слојева, слика може да има и подлогу, позлату, разне изолационе слојеве и зaштитни слој лака.

Носиоц

Носиоц служи да обезбеди механичку чврстоћу слици.Ако подлога није нанесена, носиоц уједно има и улогу подлоге.Најчешће се као носиоц користи папир, платно или дрвена даска.

Подлога

Подлога се наноси на носиоц да би омогућила одговарајуће наношење боје.Дрвена даска не упија боју равномерно.Подлога, која се наноси на даску, омогућава равномерну упојност, белину и идеално равну површину.Наноси се у више слојева.

Позлата

Позлата се наноси на иконе, где има симболично значење, ретко се користи на световним сликама.

Изолациони слој

Изолациони слојеви служе да физички раздовоје два слоја, да засите птретходне слојеве и смање им упојност или да омогуће лакше спајање других слојева.На пример: дрво се пре наношења Ђеса натопи туткалом да би се заситило дрво, да не упија туткало из Ђеса.
Други пример:подлогу је потребно изоловати-заситити шелаком пре наношења лепка за злато (да га не упије).

Бојени слој

Бојени слој поред носиоца обавезан је део сваке слике.Техника сликања иконе захтева наношење више тањих слојева, нови слој на претходно осушени слој.

Заштитни слој

Заштитни слој има функцију заштите иконе лаком.Лак служи и да се једноставније може очистити-рестаурирати слика након година таложења прљавштине.