Уџбеник Иконописа

Даска-носиоц иконе

Носиоц је део слике који служи да обезбеди чврстоћу слике.Ако се подлога не наноси тада је носиоц уједно и подлога за сликање.Најчешће је носиоц слике платно,папир или дрво а може бити и зид,гипсана плоча,стаклена флаша или било који други згодни чвршћи материјал.Традиционално се као носиоц иконе користи дрвена плоча посебно направљена за ту сврху.

У новије време постоје замене за дрво,најчешће медијапан-плоча направљена пресовањем пиљевине и лепка,али је даска и естетски и каквоћом супериорнија.Дрво је склоно кривљењу па је задатак тесара поред тога да обезбеди равну и лепу даску и то да спречи њено кривљење или ако до кривљења и дође да оно буде најмање могуће.

Начин израде даске

Да би се предупредило кривљење користе се следећа правила при изради даске:

  • Даска мора бити потпуно сува ,природно сушена неколико година или сушена вештачки у сушари.
  • Даска треба да се тако сече из дебла да се годови даске на попречном пресеку простиру дуж дебљине даске,некористи се срчика- средишњи део дебла
  • Израђује се састављењем из више,најчешће три дашчице
  • Са стражње стране постављају се -углављују нарочити држачи који се називају кушаци, на руском шпонке
  • Да би се спречило даље кривљење даске које настаје услед даљег сушења или упијања - отпуштања воде ,услед промене влажности ваздуха ,даску је након израде потребно премазати са стражње и бочне стране лаковима који ће спречити да даска прима и отпушта воду. Са предње стране даску од сушења-влажења штити слој подлоге.

 Битно је и да даска нема чворове и да нема смоле.Најчешће се користи липово дрво јер је лако обрадиво, лагано и није подложно црвоточини.Након израде није добро да даска стоји дуже времена (дуже од неколико месеци) нелакирана, са задње и бочних страна, и да се не нанесе подлога,јер ће у противном даска наставити да прима и отпушта влагу (да се додатно суши) и може доћи до пуцања и кривљења даске.