Уџбеник Иконописа

Свети Јован - осветљавање одеће и свитка

На основну боју наносе се светлије нијансе  које се добијају тако што се основна боја помеша са одређеном количином беле.

Прво се нанесе први тон светлије боје.Након сушења други тон још светлије боје наноси се у оквиру површине где је нанешен први тон светлије боје тако да заузима мању површину.Наредни слојеви поштују исто правило: сваки наредни слој је светлији од претходног , наноси се на површини претходног слоја али је уже површине.Тонова (слојева) боје треба да је неколико и да није превелика разлика у њиховој осветљености.

На крају се наноси и једна тамнија нијанса која се добија мешањем основне боје и боје поновљеног цртежа и служи да ублажи прелаз између основне боје и цртежа.Наноси се на супротној страни од осветљења и прати цртеж.Такође се наноси и на оним деловима одеће где осветљења нема.

Свитак који свети држи у руци осликава се на сличан начин.Пошто је свитак беле боје основа се осликава светло сивкастом бојом, мало светлија сива је "прва светлост" а потпуно бела је друга најјача светлост.И на свитак се наноси  тамнија нијанса.Слова се најчешће осликавају црвеном или црном бојом.

 

 

 

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

 

st-john-paiting-clout-1
st-john-paiting-clout-2
st-john-paiting-clout-3
st-john-paiting-clout-4
st-john-paiting-clout-5
st-john-paiting-clout-6
st-john-paiting-clout-7
st-john-paiting-clout-8
1/8 
start stop bwd fwd