Уџбеник Иконописа

Св.Јован - осветљавање лица

Осветљавање лица изводи се полупровидном бојом светлим црвенкастим окером . Потези се наносе у виду цртица на делове лица који треба да се осветле.Прелаз треба да је постепен.Када се нанесе и осуши један слој наноси се следећи слој  али само на местима који треба да су још светлији.Додаје се бела боја у  боју , па се наноси на још светлијим местима. Свака светлија нијанса треба да се наноси на мањој површини, тако да се најсветлија нијанса -чисто бела боја нанесе само у виду у неколико танких цртица.

Води се рачуна и о томе да једна страна лица (она која је окренута ка посматрачу) буде више освељена.На овај начин тело добија пластичност.

Потребно је још осветлити усне светлијом нијансом основне боје тако да доња усна буде благо светлија од горње.Додаје се црвенило на образима користећи црвену боју веома ражблажену водом.Горња линија ока појачава се црном бојом.Црном бојом се такође појачавају и обрве тако да пола обрве - ка унутрашњој страни буду црне а прелаз ка браон боји цртежа буде постепен. Изнад очију се повлачи розикаста линија.Истом бојом црта се и мали троуглић у углу очију.

Разређеном тамном браон бојом правимо благи прелаз од линије цртежа ка основној боји и то само на деловима цртежа на слабије осветљеној страни лица.

Једном фином разређеном светлоплавом бојом наносимо плавичасти одсјај на део лица између проплазме лица (проплазма је други назив за основну боју лица) и дела где је светлост најјачег интезитета.Овај плавичасти одсјај је специфичан за нетварну светлост (Нетварна светлост је нестворена светлост која потиче од Бога) којом је осветљено све на икони.По предању нетварна светлост је интезивне беле боје са местимичним плавим одсјајем.

 

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

 

st-john-painting-face-1
st-john-painting-face-2
st-john-painting-face-3
st-john-painting-face-4
st-john-painting-face-5
st-john-painting-face-6
st-john-painting-face-7
1/7 
start stop bwd fwd