Уџбеник Иконописа

Св. Јован - позлата

Икона "Св. Јован" је позлаћивана техником микстионске позлате користећи слободне листиће злата. Слободни листићи злата нису фиксирани за папирић-носач. Од прибора сам користио маказице, позлатарски нож, јастуче и четкицу.Потребна је  вештина, спретност и искуство да би се постигли максимални резултати.

 

st-john-gilding

 

st-john-gilding


Цео листић злата, или ако је потребно мање исечено парче листића, преносимо из свешчице до намазане површине даске позлатарском четкицом,на тај начин што додирнемо целом површином длаке злато, оно се залепи за четкицу, пренесемо га до даске,спретним потезом додирујемо златом даску намазану микстионом, злато се лепи и одваја од четкице.  Листић можемо поставити на даску и тако што ћемо исећи свешчицу на месту спајања па папирић заједно са златом наднесемо над даску.Малом четкицом "погурамо" листић да додирне микстион и тада измакнемо папирић.

 

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

Листић сечемо ако нам је потребно мање парче а не желимо да безпотребно утрошимо цео листић.Листић злата можемо пресећи маказицама али само ако смо га ставили између два папирића (пресечемо га заједно са папирићима).Други начин је да га пребацимо из свешчице на позлатарско јастуче.Сечемо га позлатарским ножићем а пребацујемо позлатарском четкицом.
Приликом рада са златом треба обратити пажњу на следеће ствари:

  • златни листићи су врло лагани , промаја, чак и дах може да их одува
  • маказице , руке и нож морају бити идеално одмашћени и суви јер ће у суспротном лепити злато за себе
  • пре употребе четкице протрљати је преко масне косе да се благо замасти да би се злато залепило за њу
  • у тренутку када злато додирне микстион , спуштамо листић злата , ако га тргнемо у супротном смеру злато ће се поцепати
  • злато  на прегибима (између поља и ковчега даске) може да не додирне једним делом микстион и да се не залепи.Када га притиснемо гужвицом вате (да додирне микстион) злато се поцепа.Ово можемо спречити тако што ћемо залепити листић тако да му крај буде на самом прегибу.
  • прашина која падне (длачице и слично) ма микстион биће видљиве на злату и квариће утисак
  • не додиривати злато рукама, јер ће се злато залепити за руке

 

st-john-gilding

 

Када поставимо злато на целу површину и покрпимо места која су нам промакла ситним парчићима злата , тада, благо истапкамо (без трљања !) злато гужвицом вате да би боље прионуло уз подлогу.
Након 24 часа гужвицом вате благо  исполирамо злато кружним покретима.На овај начин ћемо и отклонити вишак злата .
Ако постоје места која смо пропустили да позлатимо , поново на то место наносимо микстионом, сачекамо прописано време сушења и позлатимо како је горе описано.
Пре завршног лакирања злато је осетљиво , не треба га додиривати рукама и предметима јер може да се огребе.

 

st-john-gilding-polish

 

Овако изгледа позлаћена икона.

 

st-john-gilding-finish